ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ҚОЙ ӨСІРУДІҢ ЗАМАНАУИ ТЕХНОЛОГИЯСЫНЫҢ ЖАҒДАЙЫ

Авторлар

  • Калия Сатиева НАО "Университет имени Шакарима города Семей" Автор
  • Балнур Ахметова НАО "Университет имени Шакарима города Семей" Автор
  • Кульсара Нуржанова НАО "Университет имени Шакарима города Семей" Автор
  • Томирис Қажыбекова НАО "Университет имени Шакарима города Семей" Автор
  • Диана Толеуова НАО "Университет имени Шакарима города Семей" Автор

Кілт сөздер:

сперматозоидтарды криоконсервациялау, аналықтар, жатырішілік ұрықтандыру, іріктеу, көбею

Аңдатпа

Бүгінгі таңда қой шаруашылығы-елдің агроөнеркәсіптік кешенінің маңызды салаларының бірі, ол көп жағдайда өнімнің маңызды түрлерін – жүн, ет, қой терісі өнімдерін алудың жалғыз көзі болып табылады. Қазіргі кезде қошқарлардың спермасын мұздату мәселесін шешуде үлкен прогресс бар. Сонымен қатар, төмен температурада қошқар сперматозоидтарының құрылымы мен функциясының ерекшеліктерін зерттеу және сперматозоидтарды мұздатылған күйде ұзақ уақыт сақтаудың жоғары тиімді әдістерін жасау бойынша ғылыми зерттеулер жүргізу қажет. Жүргізілген зерттеулер қошқардың сперматозоидтарын сұйық азотта ұзақ уақыт сақтау мүмкіндігін көрсетеді, оның сапалық көрсеткіштерін төмендетпейді және ұрпақтар үшін қолданады. Қой өсіруде маңызды генетикалық прогресті қамтамасыз ете алатын өсіруші қошқарларды пайдалану маңызды рөл атқарады. Қазақстанның қой шаруашылығының ең маңызды, бұрыннан қалыптасқан бағыттарының бірі ет-май болып табылады. Қой шаруашылығының осы саласын одан әрі көтеру өндіріске жасанды ұрықтандыруды енгізу ауқымын кеңейтуді ғана емес, сонымен қатар оның ұйымдастырушылық нысандары мен техникалық әдістерін жан-жақты жетілдіруді талап етеді. Қазір республикада мал басының сандық өсуіне ғана емес, оның сапалы түрленуіне де назар аударылуда, өйткені қой тұқымдарын сақтау және жетілдіру экономикалық өсудің маңызды шарасы болып табылады. Жүргізілген зерттеулер сақтау мерзімі бір жыл болатын авасси тұқымды қошқарлардың мұздатылған еріген сперматозоидтарын пайдалану мүмкіндігін көрсетті. Қазақтың құйрықты аналықтарын ұрықтандыру кезінде негізгі өнімділік көрсеткіштері мен биологиялық қасиеттері бойынша алынған будандастырылған төлдер қазақтың ірі жүнді ірі жүнді қойларынан кем түспейді.

Автор өмірбаяндары

  • Калия Сатиева, НАО "Университет имени Шакарима города Семей"

    Кафедра "Сельское хозяйство",  доцент

  • Балнур Ахметова, НАО "Университет имени Шакарима города Семей"

    Кафедра "Сельское хозяйство", заведующий кафедрой

  • Кульсара Нуржанова, НАО "Университет имени Шакарима города Семей"

    Кафедра "Сельское хозяйство", доцент

  • Томирис Қажыбекова, НАО "Университет имени Шакарима города Семей"

    Кафедра "Сельское хозяйство", преподаватель

  • Диана Толеуова, НАО "Университет имени Шакарима города Семей"

    Кафедра "Сельское хозяйство", преподаватель

Жарияланды

2024-12-27

Осы автордың (немесе авторлардың) ең көп оқылатын мақалалары