КАЧЕСТВО И БЕЗОПАСНОСТЬ СЫРОГО МОЛОКА В ХОЗЯЙСТВЕ «БАЛКЕ»
Keywords:
сырое коровье молоко, качество молока, показатели качества молока, безопасность молока, исследование, консистенция, группа чистотыAbstract
Одним из актуальных вопросов, стоящих перед отраслью животноводства, является увеличение производства и повышение качества молока и молочных продуктов. В статье описываются данные по оценке безопасности сырого молока в крестьянском хозяйстве «Балке», Бескарагайского района, по показателям качества в период 2023 по 2024 гг. В работе проанализированы результаты сравнительной оценки качества и безопасности сырого коровьего молока по органолептическим, физико-химическим показателям и по наличию остаточных количеств токсичных элементов, микотоксинов, пестицидов, антибиотиков и других веществ. Проведены исследования сырого молока на соответствие ГОСТов 28283-2015,5867-90, 23327-98, 54761-2011, 3624-92, 3625-84 и 8218-89. В связи с этим была проведена работа по изучению литературного обзора научных трудов по данной проблеме.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 The editorial staff of the journal follows the copyright law of the Republic of Kazakhstan and relevant international agreements. The authors retain their copyright and provide the journal «Bulletin of Shakarim University. Series of Historical Sciences» right of first publication of the manuscript. The author has the right to copy and distribute the material in any medium and in any format, subject to appropriate reference to the journal. Readers and users can freely copy, distribute and adapt the material, provided that the author of the work is indicated and a link to this journal is provided. Copyright presupposes the integrity and responsibility of each co-author who made a significant contribution to the writing of the article. The author has the right to store his publications in an institutional or other repository of his choice, provided he provides the appropriate link to the journal’s website.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright presupposes the integrity and responsibility of each co-author who made a significant contribution to the writing of the article.
The author has the right to store his publications in an institutional or other repository of his choice, provided he provides the appropriate link to the journal’s website.